top of page

Prvih 90 priča

90 sugovornica podijelilo je svoja iskustva u sklopu multimedijalnog web projekta Od5Do95

Gaia 15

Iz moje perspektive je razočaravajuće i odbojno da toliko djece moje dobi raste u obiteljima gdje je normalno da je žena stvar, da je žena alat, da žena nije ovdje kao jedno emotivno, inteligentno biće....

Nataša 30

Osim što vam govore da vrijeme liječi sve, ovoga nije stvar samo da vrijeme liječi sve nego vaša spoznaja da ćete vi uvijek iz svega lošeg biti dobro je zapravo jedna stvar koja izuzetno umiruje. 

Vera 100

Ja sam se bojala udavati kad sam vidjela da moja mama ima puno djece, a nema ih s čime hraniti. Onda sam se bojala i ja. Pa imat ću i ja, a s čim ću ih hraniti kad sama nemam što jesti.

Sanja 34

Super je starenje zato što s godinama čovjek nekako postane sretniji i zadovoljniji sa sobom i otpušta ta svoja očekivanja prema sebi i prema svijetu. Mislila sam da ću s 34 godine biti puno ostvarenija osoba....

Gaia 15
11:31
From5To95

Gaia 15

„Od5Do95“ multimedijalni je umjetnički web projekt koji služi kao medij za prenošenje priča i iskustava. Djevojčice, djevojke i žene progovaraju o tome što znači biti žena u Hrvatskoj u 2016. godini te kako se njihov životni put razlikuje od onog njihovih majki, baka i prabaka. Svaka od žena predstavlja jednu godinu života - od 5 do 95 godina, a cijeli je projekt spoj filma i web medija kao takvog. Svojevrsna vremenska crta dopušta nam pregled doku-ispovijedi o životu hrvatskih žena u 21. stoljeću. #od5do95 Više na: www.od5do95.com --- Iz moje perspektive je razočaravajuće i odbojno da toliko djece moje dobi raste u obiteljima gdje je normalno da je žena stvar, da je žena alat, da žena nije ovdje kao jedno emotivno, inteligentno biće. Žena je tu da čisti, kuha, posprema i da leži i to je to. Susretala sam puno dečki moje dobi koji imaju takvo mišljenje. I cure zapravo. I najgore mi je to što cure nekad u mojoj dobi, sigurno i kasnije naravno, namjerno seksualiziraju same sebe da bi bile privlačne i namjerno se čine glupljima nego što jesu i prikazuju same sebe kao objekte samo da bi zaradile mušku pažnju, ali to je tako žalosno jer imamo samo 15 godina i one su već to prihvatile i sad je to tako. Sve se vrti oko toga tko je koliko popularan, ili tko je s kim, tko kako izgleda, tko ima koliko lajkova na profilnoj. Sve je to toliko bitno i toliko često tema gotovo svih razgovora mojih vršnjaka. Ja to gledam i meni je to toliko odbojno ne razumijem kako oni to ne vide da to prelazi u bolest da je to jedina preokupacija koju jedno dijete od 15 godina ima. Za deset godina se nadam da ću biti sretna. Uvijek sam mislila kad me netko pita što mislim gdje ću završiti u životu, rekla bi da uvijek razmišljam da ću imati neki lagani samotnjački filozofski život. Zamišljam se tamo na nekoj klupi u parku kao stara žena koja razmišlja I bavi se velikim filozofskim pitanjima. Volim misliti da sam slobodna duha pa mislim da ću tako završiti naposlijetku.
Luna 23
07:58
From5To95

Luna 23

„Od5Do95“ multimedijalni je umjetnički web projekt koji služi kao medij za prenošenje priča i iskustava. Djevojčice, djevojke i žene progovaraju o tome što znači biti žena u Hrvatskoj u 2016. godini te kako se njihov životni put razlikuje od onog njihovih majki, baka i prabaka. Svaka od žena predstavlja jednu godinu života - od 5 do 95 godina, a cijeli je projekt spoj filma i web medija kao takvog. Svojevrsna vremenska crta dopušta nam pregled doku-ispovijedi o životu hrvatskih žena u 21. stoljeću. #od5do95 Više na: www.od5do95.com --- Ne znam koliko je povezano s godinom, a koliko je stvar slučajnosti, postala sam javno outana trans osoba, doživjela sam dosta prihvaćanja, ali istovremeno i dosta odbijanja, mislim da sam dosta sazrijela, slučajno. Jedna veza mi je prekinuta i zapravo po prvi put mi se desilo da sam ostala jako bliska s tom osobom s kojom sam prekinula i da sam zapravo jako puno naučila iz te veze i razgovora o tome zašto je ta veza prekinuta. Mislim, iako ovo bi rekla vjerojatno i prije pet godina, mislim da sam napravila neke dosta bitne korake u postajanju zrelijom osobom. Svako moje iskustvo me oblikovalo u osobu kakva jesam. Mislim da bih mogla reći da je moj život na otoku i činjenica da nisam bila prihvaćena onakva kakva jesam na tom otoku koji je jako konzervativan, jako uskogrudan po pitanju bilo kakvih različitosti, da je utjecao na to kako danas vidim ljude i različite ljude i općenito bilo kakve društvene skupine i moj odnos prema njima.
Izabela Laura 25
06:45