top of page
From5To95
Play Video

„Od5Do95“ multimedijalni je umjetnički web projekt koji služi kao medij za prenošenje priča i iskustava. Djevojčice, djevojke i žene progovaraju o tome što znači biti žena u Hrvatskoj danas te kako se njihov životni put razlikuje od onog njihovih majki, baka i prabaka.

Svaka od žena predstavlja jednu godinu života - od 5 do 95 godina, a cijeli je projekt spoj filma i web medija kao takvog. Svojevrsna vremenska crta dopušta nam pregled doku-ispovijedi o životu hrvatskih žena u 21. stoljeću. 

Ženske priče kojima imamo pristup putem medija još uvijek su velikim dijelom ili cenzurirane ili autocenzurirane. U konzervativnom društvu kakvo je hrvatsko o nekim se imanentno ženskim iskustvima uopće ne govori, a neke se vrijedne životne lekcije prenose isključivo usmenom predajom s koljena na koljeno. Želja nam je potaknuti jedan takav međugeneracijski dijalog, ali ne unutar četiri zida nego javno.

Autorice projekta:

Arijana Lekić - Fridrih

Andrea Kaštelan

Produkcija:

Umjetnička organizacija Paradoks

2016. - 2021.

prizewinnerbutton copy_3x.png
mihaela45.jpg

VOX FEMINAE

Od5Do95: Trebaju nam ženske priče jer moramo obraniti stečevine naših majki i baki

„Moramo obraniti stvari koje su naše majke i bake već stekle jer nisam sigurna da ćemo ih ponovo izboriti. Istina je da iz ovog siromaštva i opće bijede proizlazi letargija. Ali moja reakcija nije očaj nego aktivizam. Ja nikada neću prihvatiti tišinu i nema šanse da ću si ikada dopustiti biti drugotna, u kakvom god društvu živjela.“

aaa.jpg

Ziher.hr

OD5DO95: “PRIMJEĆUJEMO TREND TIHE KONZERVATIVNOSTI”

Imamo iznimki, ali čini nam se da primjećujemo trend tihe konzervativnosti. Dakle, odgoj se predstavlja kao liberalan, no žene i dalje smatraju da su one te koje se moraju žrtvovati, koje moraju brinuti o djeci, koje moraju brinuti o domu. To se jako često provlači kao potkontekst. Tako primjerice imamo mlađe žene koje tvrde da su jako liberalne, ali smatraju pod normalnim da su one te koje brinu o obitelji i djeci, a njihovi muževi ne. 

Screenshot 2020-04-28 at 19.28.48.png

Multimedijalna izložba

Salon Galić 2019

Multimedijalnom izložbom „Od5Do95“ Arijana Lekić-Fridrih i Andrea Kaštelan po prvi put u klasičnom galerijskom prostoru predstavljaju publici opsežni istoimeni multimedijalni umjetnički web projekt  namjenjen prenošenju priča i iskustava. Riječ je o projektu sačinjenom od niza video priča žena različitih dobnih skupina...

bottom of page